Καρπούζι Vs Πεπόνι


Καρπούζι Vs Πεπόνι

melonvswatermelon600x400Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα… Όλοι αυτοί οι αρωματικοί, δροσεροί και γευστικοί πειρασμοί συμπληρώνουν το καλάθι των καλοκαιρινών φρούτων και αποτελούν ισχυρό, τονωτικό κοκτέιλ ενέργειας, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών για τον οργανισμό.
Ένα από τα δημοφιλέστερα διατροφικά debate αφορά το καρπούζι & το πεπόνι. Και τα δύο αυτά για πολλούς από εμάς τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας και προτίμησης έναντι των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων.  
Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.
Καρπούζι (Ανά 100 γρ.)
Ενέργεια: 30 kcal
Υδατάνθρακες 7.6 γρ
Πρωτεΐνες: 0.6 γρ
Λίπος: 0.2 γρ
Φυτικές ίνες: 0.4 γρ
Νερό: 94 γρ
Ασβέστιο (Ca): 7 mg
Σίδηρος: 0,24 mg
Κάλιο: 112 mg
Βιταμίνη C: 8.1 mg
  • Με το έντονο χρώμα του και τη δροσερή γεύση του το καρπούζι έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.
  • Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια.
  • Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο - ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία - το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.
  • Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία.
  • Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.
  • 3 μερίδες καρπουζιού την ημέρα μπορούν κρατήσουν το δέρμα μας σε άριστη κατάσταση.
Πεπόνι (ανά 100 γρ.)
Ενέργεια: 34 kcal
Υδατάνθρακες: 8.16 γρ
Πρωτεΐνες: 0.84 γρ
Λίπος: 0.19 γρ
Φυτικές ίνες: 0.8 γρ
Νερό: 90 γρ
Ασβέστιο (Ca): 9 mg
Σίδηρος: 0.21 mg
Κάλιο: 267 mg
Βιταμίνη C: 36.7 mg
  • Μια διαφορετική όαση δροσιάς αποτελεί το πεπόνι με υπέροχο χρυσαφένιο του χρώμα και το χαρακτηριστικό του άρωμα.
  • Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε γρανίτες, παγωτό ή χυμό. Μας αρέσει εξίσου ωμό σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.
  • Και το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας, έτσι, στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.
  • Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β- καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το  οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους.
  • Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς.
  • Δε θα πρέπει να μας ξεγελάει η ελαφριά του γεύση, αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.
  • Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Στο διατροφικό δίλημμα, λοιπόν,  «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία !!!
Καλό καλοκαίρι σε όλους !!!
πηγη:  http://www.activekids.gr 
Ελένη Σολωμού,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλονιά
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

0 σχόλια:



Δημοσίευση σχολίου